[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” custom_padding=”||2px|||” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” custom_padding=”12px|||||” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://benitopizza.pl/wp-content/uploads/2022/06/benito_pizza_napoletana.png” title_text=”benito_pizza_napoletana” _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” custom_margin=”-20px|||||” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]
[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://benitopizza.pl/wp-content/uploads/2023/05/Benito-Pizza-Menu.png” alt=”pizza opalana drewnem Wrocław” title_text=”Benito Pizza Menu” _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]
Pizza neapolitańska to cienka i chrupiąca pizza, która pochodzi z Neapolu we Włoszech. Zazwyczaj przygotowywana jest ze świeżego sera mozzarella, pomidorów i bazylii. Inne popularne dodatki to parmezan, oliwki, anchois, kapary, karczochy, salami, szynka cotto, tuńczyk, nduja.
Ciasto na pizzę neapolitańską jest również wyjątkowe, ponieważ jest to nieco słodsze niż inne ciasta do pizzy. Dzieje się tak dlatego, że tradycyjnie wyrabia się ją ze świeżych pomidorów, które są bardziej kwaśne niż pomidory z puszki. Pizza neapolitańska jest zazwyczaj pieczona w piecu opalanym drewnem, co przyczynia się do jej wyjątkowego smaku i chrupiącej skórki.
Pizza neapolitańska to rodzaj pizzy, która powstała w Neapolu we Włoszech. Pierwsza znana pizzeria została otwarta w 1830 roku przez piekarza Raffaele Esposito. Pizza stała się popularna wśród niższych klas społecznych w Neapolu i wkrótce rozprzestrzeniła się na inne części Włoch i świata. Neapolitańska pizza jest zwykle przygotowywana ze świeżą mozzarellą ser, pomidory i bazylia. Inne popularne dodatki to parmezan, oliwki, anchois i papryka.
Jedną z głównych różnic między pizzą neapolitańską a innymi rodzajami pizzy jest ciasto. Ciasto do pizzy neapolitańskiej jest słodsze, ponieważ jest wyrabiane ze świeżych pomidorów, które są bardziej kwaśne niż pomidory z puszki. Ciasto jest również cieńsze, co przyczynia się do uzyskania chrupiącej skórki. Pizza neapolitańska jest również pieczona w piecu opalanym drewnem, co nadaje jej niepowtarzalny smak.
1. Niepowtarzalny smak pieca opalanego drewnem.
2. Cienkie i chrupiące ciasto.
3. Świeży ser mozzarella.
4. Świeże pomidory san marzano DOP.
5. Liście bazylii.
6. Parmezan.
7. Oliwki.
8. Salami.
9. Szynka cotto.
10. Tworzona z pasją i miłością, ląduje na Twoim talerzu.
Podczas jedzenia pizzy neapolitańskiej ważne jest, aby używać widelca i noża. Dzieje się tak dlatego, że pizza jest cienka i chrupiąca, a Ty nie chcesz ryzykować połamania skórki. Należy również zacząć od zewnątrz i pracować w środku. To pomoże Ci uniknąć uzyskania wilgotnego kawałka. Na koniec upewnij się, że jeść pizzę, gdy jest gorąca, aby uzyskać najlepszy smak.
Jest kilka powodów, dla których nie należy kroić pizzy. Po pierwsze, jest to uważane za złe maniery w Neapolu. Po drugie, ważne jest, aby jeść pizzę rękami, aby uzyskać pełny smak. Po trzecie, krojenie pizzy spowoduje, że dodatki zsuną się z niej. Wreszcie, nie przecinając pizzy, można uniknąć zrobienia bałagan.
Ponieważ pizza neapolitańska jest przygotowywana ze świeżego sera mozzarella, pomidorów i bazylii, jest ona ogólnie rzecz biorąc lekkostrawna. Jednakże, jeśli jesteś wrażliwy na laktozę, możesz unikać jedzenia pizzy neapolitańskiej. Inne dodatki, takie jak parmezan, oliwki, anchois i papryka, również mogą być trudne do strawienia dla niektórych osób.
Podsumowując, pizza neapolitańska to pyszna i wyjątkowa pizza, która pochodzi z Neapolu we Włoszech. Zazwyczaj przygotowywana jest ze świeżym serem mozzarella, pomidorami i bazylią. Inne popularne dodatki to parmezan, oliwki, anchois i papryka. Ciasto na Neapol pizza jest słodsza niż w przypadku innych rodzajów pizzy, ponieważ jest robiona ze świeżych pomidorów, które są bardziej kwaśne niż pomidory z puszki. Pizza neapolitańska jest zwykle pieczona w piecu opalanym drewnem, co przyczynia się do jej doskonałego smaku i chrupiącego ciasta. Podczas jedzenia pizzy neapolitańskiej ważne jest, aby użyć widelca i noża, zacząć od zewnętrzna skórka, i jeść ją, gdy jest gorąca. Pizza neapolitańska jest ogólnie lekkostrawna, ale niektóre dodatki mogą być trudne dla osób z nietolerancją laktozy lub innymi wrażliwościami. Ogólnie rzecz biorąc, pizza neapolitańska to pyszny i pożywny posiłek, którym może cieszyć się każdy.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” custom_margin=”-15px|||||” global_colors_info=”{}”][et_pb_fullwidth_code _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][instagram-feed feed=1][/et_pb_fullwidth_code][/et_pb_section]